2015-09-14 20:05:57• hírek • Szatmar.ro

Elhunyt Corneliu Vadim Tudor

Hatvanöt éves korában a bukaresti katonakórház sürgősségi osztályán elhunyt Corneliu Vadim Tudor költő, író, újságíró, és hajdani EU-képviselő, a Nagy-Románia párt alapítója és elnöke.

Vadim Tudort hétfőn légzési nehézségekkel, tüdőödéma miatt szállították a bukaresti katonakorházba, ahol a Realitatea értesülései szerint szívinfarktust kapott.

A Nagy-Románia Párt elnöke az utóbbi években többször is kórházba került cukorbetegsége és szívproblémái miatt, írja a Mediafax hírportálra hivatkozva a Transindex.

Corneliu Vadim Tudor 1949. november 28-án született Bukarestben. A kommunista rendszer alatt újságíróként, költőként és szerkesztőként dolgozott, az 1970-es évek elején a România Liberă egyik szerkesztője volt, majd a rendszer és a Ceausescu-család egyik kegyeltje lett.

A rendszerváltás után megalapította a Nagyrománia Pártot (Romania Mare). Politikai pályáfutása csúcsa egyértelműen 2000-ben volt, amikor bejutott az elnökválasztás második fordulójába, ahol a voksok 33,17%-át szerezte meg Ion Iliescuval szemben. A román törvényhozásban 1992 és 2008 között szenátorként tevékenykedett, 2009-ben pedig az európai parlamentbe is bejutott.

CVT az elmúlt két évtizedben elsősorban nacionalista, rassziszta, populista kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: